Jaunumi : ARHĪVS : ARHĪVS - 2008 : SB :

Karstums nebiedē - latvieši pārspēj lietuviešus!

 

Karstums nebiedē - latvieši pārspēj lietuviešus!


30.06. – 02.07. Klaipēdā notika Lietuvas atklātais čempionāts šķēršļu pārvarēšanā. Neskatoties uz lielo karstumu, latviešu zirgi bija labā fiziskā formā un izcilā sportiskā noskaņojumā. Tā vien likās, ka „mazliet pasvīst” bija tieši tas, kas viņiem nepieciešams. Sacensībās varēja piedalīties ne tikai jaunieši un jau pieredzējušie sportisti, bet arī hobija klases jātnieki (parasti šiem jātniekiem tiek veidoti īpaši maršruti ar šķēršļu augstumu līdz 110 cm). Tad nu latvieši izmantoja kaimiņzemes viesmīlību un ieradās visai plašā skaitā.

Mūsējo uzvaras gājiens sākās jau pirmajā sacensību dienā, izcīnot pirmās četras vietas maršrutā ar šķēršļu augstumu līdz 135 cm. Pelnīta uzvara tika Ģ.Bricim ar Febu, kas ir ļoti akurāts un straujš zirgs. Pats sportists atzīst, ka piedalīties, riskēt un uzvarēt ar šo ķēvi esot „tīrā bauda”. Viņam arī ceturtā vieta ar zirgu Kastanis. Otro un trešo vietu izcīnīja Andis Vārna ar zirgaudzētavas Tērvete zirgiem Grand Libero un Audi Quattro.

Zirgaudzētava Tērvete ir specializējusies sporta zirgu atražošanā, audzēšanā un kumeļmāšu mākslīgā apsēklošanā. Abi augstākminētie ērzeļi (ar pasaulē atzītiem ciltsrakstiem) ir iegādāti ārzemēs, lai uzlabotu Latvijas šķirnes zirgu kvalitāti, un ir viens no zirgaudzētavas lepnumiem.

Piedalīties sacensībās ar ērzeļiem, kuri paredzēti vaislai, nav viegls darbs, jo šos dzīvniekus lielākoties vada tikai instinkti. Jātnieka uzmanība nedrīkst atslābt nevienu mirkli. Ērzeli uztrauc jebkas – neierasta vide, trokšņi, citi zirgi un cilvēki – tādēļ, nepareizi trenēts, tas var kļūt bīstams. A.Vārnam ir liela pieredze jāšanas sportā, tādēļ, kā viņš pats saka, startēšana ar Grand Libero un Audi Quattro viņam sagādā prieku nevis galvassāpes.

Maršrutā divos hitos (maršruts jālec divas reizes, un rezultāts tiek skaitīts par abiem maršrutiem kopā) ar šķēršļu augstumu līdz 140 cm A.Vārna ar Grand Libero ieguva otro vietu, bet Ģ.Bricis ar Kastani palika trešais. No visiem startējošajiem zirgiem tikai divi spēja pārvarēt abus hitus bez soda punktiem, un viens no tiem bija Kastanis, taču pārlekšanā Ģ.Bricim, iegūstot ātrāko laiku, zirgs vienu šķērsli tomēr nogāza. Toties pārlekšanā labi veicās A.Vārnam (bez soda punktiem), lai gan pirmajā hitā Grand Libero iekāpa ūdens grāvī (šķērslis, kas atgādina bedri ar ūdeni, tādēļ reizēm zirgi to neuztver kā šķērsli), iegūstot 4 soda punktus maršrutā. G.Siliņa neveiksme apbēdināja visvairāk, jo, kad latviešu cerības uz vēl vienu vietu pirmajā trijniekā bija gandrīz piepildījušās, Ascona nogāza tieši pēdējo šķērsli, tādejādi izcīnot tikai sesto vietu. Taču, kas neriskē, tas nevinnē, bet ne vienmēr riskējot var uzvarēt.

Jauniešu konkurencē Elīna Kandēvica ar zirgu Viva izcīnīja pirmo vietu maršrutā ar šķēršļu augstumu līdz 100 cm. Nākamajā dienā uzvara tika arī Ligitai Jureckai ar zirgu Gerda.

Interesanta bija jaunzirgu (līdz 6 gadu vecumam) vērtēšana ar atzīmēm. Tie ir maršruti, kuros speciāli pieaicināti, kvalificēti tiesneši ar atzīmēm novērtē zirga lekšanas tehniku un jātnieka prasmi zirgu vadīt. Reizēm zirgu saimnieku neapmierinātības dēļ (jo iegūts mazāk vēlams rezultāts) ir dzirdamas runas par subjektīvu vērtējumu, taču vairumā gadījumu tiesneši, kuri vērtē šāda tipa maršrutus, ir gana profesionāli, lai neizdabātu ne saviem draugiem jātniekiem, nedz arī kādam finansiāli bagātākam vai ietekmīgākam zirga īpašniekam. Minētajā konkurencē Ģ.Bricis ar zirgaudzētavas Burtnieki vaislas ērzeli Fonds kopvērtējumā ieguva sesto vietu.



Sacensību pēdējā dienā vēl vienu uzvaru Latvijai izcīnīja A.Vārna ar zirgu Grand Libero, tādēļ ir saprotams, ka pēc šādiem startiem izskanēja dažs labs skarbāks vārds no lietuviešu mutes, jo latvieši esot atbraukuši un „atņēmuši visu balvu fondu”.




Jūs vēl varat paspēt!

21. – 23.07. CSI-W Rīga, Latvija


Kā jau katru gadu, arī šogad Latvija organizē pasaules kausa posmu šķēršļu pārvarēšanā. Tās ir trīs interesantas un aizraujošas dienas ne tikai skatītājiem, bet arī latviešu sportistiem, jo aizstāvēt savas valsts godu pašiem savās mājās ir divtik grūti. Nav labāk stimula uzvarēt, kā priecīgi satrauktie līdzjutēji, lai gan lielai daļai zirgu nebūt nav pa prātam ne skaļie aplausi, nedz arī lielais skatītāju pūlis.

Sacensības, kā allaž, notiks v/a „Kleisti” un tajās piedalīsies sportisti no visām Centrāleiropas zonas valstīm. Tādēļ, ja vēlaties jauki un veselīgi pavadīt brīvdienas, dodieties pie dabas sportiskā noskaņojumā un baudiet graciozo zirgu un lepno jātnieku sabiedrību. Slinkākie sacensības varēs noskatīties savos televizora ekrānos.


 

 

  
  
  
Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu ka lietotāja ērtibas. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatnu izmantošanai. LASĪT VAIRAKX