Jaunumi : ARHĪVS : ARHĪVS - 2008 : SB :

Ieskaites sacensības junioriem un jauniešiem! Zirgos uz Burtniekiem!

Ieskaites sacensības junioriem un jauniešiem!

 

19.augustā Grobiņa pulcēja juniorus un jauniešus uz Liepājas rajona atklāto čempionātu konkūrā. Sacensību organizatori („Jureckis un Co” – Zigurds Jureckis) bija nopietni gatavojušies, piedāvājot dažādu grūtības pakāpju maršrutus (šķēršļu augstums no 100 cm līdz 130 cm) ne tikai jauniešiem, bet arī jaunzirgiem (maršrutu sastādītājs - Ivo Miķelsons, galvenais tiesnesis - Dainis Līvmanis).

Dalībnieki bija ļoti pateicīgi organizatoriem par kvalitatīvo sacensību laukumu, skaistajiem šķēršļiem un īpašo sacensību atmosfēru. Tāpat šajās sacensībās atšķīrās arī apbalvošana, kas padarīja uzvaras garšu vēl tīkamāku (pirmo trīs vietu ieguvēji tika īpaši godināti uz goda pjedestāla). Rezultātus var apskatīt www.ljf.lv

Skatoties uz Latvijas jauniešu līmeni jāšanas sportā, var apmēram spriest par to, kāds būs Latvijas līmenis starptautiska mēroga sacensībās pēc pāris gadiem, tādēļ atbalstīt jauniešus ir ļoti būtiski. Žēl tikai, ka Latvijā nav vērojama jauniešu interese vairākus gadus pavadīt citās Eiropas valstīs, mācoties un strādājot par jātniekiem pie augsta līmeņa profesionāļiem, iegūstot nopietnu pieredzi konkūrā. Pārvarot tik nopietnas grūtības, Latvijā atgrieztos pavisam cita līmeņa jauni profesionāli jātnieki, spējīgi konkurēt starptautiskajās sacensībās. Vai tas ir slinkums, vai bailes, vai arī pārāk lielas ambīcijas, kas traucē jauniešiem aizbraukt, nav zināms.

 

 

Zirgos uz Burtniekiem!

 

No 19.-20.augustam Burtniekos notika SIA „Burtnieku zirgaudzētava” rīkotās sacensības šķēršļu pārvarēšanā. Aleksandrs Vasiļjevs bija parūpējies par labiem un interesantiem maršrutiem ne tikai jau pieredzējušiem zirgiem (šķēršļu augstums sākot no 130 cm), bet arī jaunzirgiem (šķēršļu augstums no 100 cm).

Šīs bija vienas no retajām Latvijas mēroga sacensībām, kas notika divas dienas. Vairāku dienu sacensības tiek rīkotas, lai zirgi gūtu pieredzi, jo starptautiskajā arēnā vienmēr ir jāstartē trīs dienas, tādēļ pareiza zirga spēku sadale ir ļoti būtisks faktors veiksmīgiem startiem. Pēc vairāku dienu sacensībām jātnieks var novērtēt sava zirga fizisko sagatavotību viņa vecumam atbilstošu maršrutu pārvarēšanā. Tāpat jātnieki arī ļoti augstu novērtēja krāsainos šķēršļus, kas daudziem zirgiem lika atteikties no tālākas dalības maršrutā. Tā kā vairumā sacensību vietu Latvijā šķēršļi izskata ziņā ir ļoti vienkārši un krāsoti „mierīgās” krāsās, jaunie zirgi, sastopoties ar tādām krāsām, kādas bija Burtniekos, apjuka. Te nu jāsaka paldies sacensību organizatoriem, kuri bija padomājuši par to, lai, sagatavojot Latvijas jaunos zirgus dalībai citviet Eiropā, tie varētu gūt atbilstošu pieredzi jau pašmāju sacensībās.

Plašu atsaucību guva maršruti ar nelielu šķēršļu augstumu, paredzēti jātniekiem, kuri vairs nedrīkst startēt jauniešu kategorijā, bet vēl nav tik pieredzējuši, lai piedalītos sarežģītākās sacensībās (šķēršļu augstums no 130 cm). Starp šādiem dalībniekiem bija sastopamas arī vairākas jātnieku kundzes un aktīvās sporta gaitas jau beigušie sportisti. Visi šie cilvēki ir jāšanas sporta baudītāji, tādēļ, gods kam gods, sacensību organizatori no viņiem izpelnījās uzslavas par sniegto iespēju startēt godīgā konkurencē. Vislabāko rezultātu (maršrutā ar šķēršļu augstumu līdz 110 cm) attiecīgajā kategorijā ieguva Sandra Žvibule ar zirgu Filips. Šī zirga karjerā ir arī vairāki maršruti ar šķēršļu augstumu līdz 150 cm, bet nu pēc ilgstošām veselības problēmām Filips ir atkal atsācis sporta gaitas.

Sacensību otrajā dienā skatītāji ar nepacietību gaidīja nopietnāko maršrutu ar šķēršļu augstumu līdz 150 cm. Pirmo vietu izcīnīja Dainis Ozols ar Gvidonu, otro – Guntars Siliņš ar zirgu Maclesias, bet trešo – Lauris Vilde ar Arhīvu. Ģirts Bricis minētajā maršrutā piedalījās ar zirgu Arcobaleino - ARS, iegūstot piekto vietu. Arco šis bija pirmais maršruts viņa sporta karjerā ar tik augstiem šķēršļiem, taču godam pārvarēts. Apsveicama ir SIA „Burtnieku zirgaudzētava” valdes priekšsēdētāja Jāņa Juraša apņēmība atjaunot vecās, labās tradīcijas Latvijas mēroga sacensībās iekļaujot maršrutus ar šķēršļu augstumu līdz 150 cm. Profesionālie jātnieki piekrīt, ka „smagās klases” maršrutiem Latvijā ir jābūt kā normai, lai jauniešiem un jaunajiem jātniekiem ir uz ko tiekties un par ko cīnīties. Nav iespējams celt jāšanas sporta līmeni Latvijā samazinot šķēršļu augstumu tikai tādēļ, ka ir maz dalībnieku un zirgu, kuri spētu pārvarēt sarežģītākus maršrutus. Pretējā gadījumā pamazām zūd motivācija jātniekam sevi attīstīt, jo samazinās konkurence, un jāšanas sports kļūst par amatieru sportu. Taču tas ir koks ar diviem galiem – nav jēgas piedalīties, ja nav atbilstošas sagatavotības.

            Sacensības Burtniekos atstāja ļoti labu iespaidu, taču bija arī kāds kuriozs. Dalībniekiem par pārsteigumu, D.Ozols ar Gvidonu, ienākot maršrutā (šķēršļu augstums līdz 150 cm), nesaskaņojot ar sacensību organizatoriem, mainīja šķēršļu augstumu. Lai arī Latvijas mēroga, tās tomēr ir sacensības, kur šāda rīcība ir necieņas izrādīšana, pirmkārt, jau jātniekam pašam pret sevi, nemaz nerunājot par organizatoriem un pārējiem dalībniekiem. Vai šāda uzvara sniedz gandarījumu, lai paliek paša jātnieka ziņā, bet pārējie maršruta dalībnieki, jautāti par viņu viedokli par šādu uzvedību, tikai pasmīnēja.

 

 

  
  
  
Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu ka lietotāja ērtibas. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatnu izmantošanai. LASĪT VAIRAKX