Jaunumi : ARHĪVS : ARHĪVS - 2008 : SB :

Vasara tikai sākas...

 

Šogad Latvijā aizvadītas jau vairākas interesantas sacensības šķēršļu pārvarēšanā. Tā vien šķiet, ka neviens vairs nevēlas atcerēties sacensību trūkumu ziemas sezonā, un labi vien ir, jo nav vērts skatīties pagātnē, kad tuvojas vasara, kas paies spraigā cīņā ar konkurentiem un pašiem ar sevi.


Runājot par startēt gribētājiem, dalībnieku skaits šogad ir krietni pieaudzis, jo Latvijas jātnieku federācija šajā sezonā ir īpaši domājusi par maršrutu dažādošanu. Sacensību dalībnieki ir pateicīgi organizatoriem par iespēju sacensties atbilstošā konkurencē (ne tik profesionāli jātnieki un zirgi ar dažādu sagatavotības pakāpi, un, protams, arī jaunieši). Šobrīd Latvijā maršruti ar nelielu šķēršļu augstumu ir vispopulārākie. Tas ir iepriecinoši, jo tikai no liela dalībnieku skaita un veselīgas savstarpējas konkurences var veidoties labi jaunie jātnieki, kas, savukārt, veicinās sporta attīstību Latvijā.


LJF ieskaites sacensības un Rīgas rajona atklātais čempionāts


Visvairāk dalībnieku pulcēja Latvijas jātnieku federācijas ieskaites sacensības un Rīgas rajona atklātais čempionāts šķēršļu pārvarēšanā 28.-29.04.2007. Sacensības notika divas dienas.

Pirmajā dienā galvenajā maršrutā (šķēršļu augstums līdz 130 cm) uzvaru izcīnīja Ģirts Bricis ar zirgu Avis, bet otrajā dienā jātnieks no Lietuvas Kostas Gaigalas ar Cattio. Jaunzirgu konkurencē 1.vieta Ģirta Briča zirgam Chandra H, bet nākamajā dienā - Anda Vārnas Glukam.

Kā iepriecinošu jaunumu ieskaites sacensībās noteikti jāpiemin maršruts jātniekiem, kuri ir startējuši sacensībās ar šķēršļu augstumu ne lielāku par 120 cm. Dalībnieku jāšanas stils tika vērtēts ar atzīmēm, tādēļ jātnieki nesteidzoties un bez lieka satraukuma varēja parādīt savu un zirga labāko sniegumu (uzvaru izcīnīja Linda Ansule ar zirgu Lemons).


Lielceru kauss 2007


Gandarīti bija tie Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji, kuri 12.maija dienu pavadīja Jaunmārupē, zemnieku saimniecībā „Lielceri”. Saule, zirgi, sacensību gars un jautrs garastāvoklis – tas viss priecēja viesus un sacensību „Lielceru kauss 2007” dalībniekus.

Patīkami, ka pēc nelielas, bet tomēr pauzes sacensību organizatori (z/s „Lielceri”, SK „Quattro”, Mārupes pagasta padome) bija atkal „saņēmušies” un noorganizējuši sacensības, kas bija patiešām brīnišķīgas. Viesi, visi kā viens, jau atbraucot uz sacensību norises vietu, pamanīja sakopto un akurāto vidi, kas radīja īpašu svētku atmosfēru un liecināja par labiem „laukuma” saimniekiem (Mairis un Airisa Peneļi). Maršrutu sastādītājs Sergejs Šakurovs bija parūpējies par pietiekami sarežģītiem gan pamata, gan pārlekšanas maršrutiem. Neskatoties uz to, ka šogad zirgiem pirmo reizi nācās sacensties uz laukuma ar zāles segumu, rezultāti bija labi un lielākā daļa zirgu nekādas neērtības nejuta.

Kā jau Lielceru tradīcija prasa, arī šogad sacensībās bija pieaugošas grūtības pakāpes maršruts ar džokeri (šķēršļu augstums līdz 125 cm). Šeit par uzvaru tika godalgota Līga Pētersone ar zirgu Princis. Taisnības labad būtu jāpiemin, ka „Lielceru kauss” var lepoties ar interesantiem maršrutiem, kas priecē lielo skatītāju pulku. Šeit ir bijis arī īpašs Sponsoru maršruts (šķēršļu augstums līdz 100 cm), kurā tika aicināti piedalīties minēto sacensību sponsori, kā arī Latvijas jātnieku federācijas prezidijs. Vienīgais noteikums – dalībniekiem jāpiedalās nevis sacensību oficiālajās formās, bet gan interesantos tērpos. Pirmo vietu ieguvēji tika apbalvoti ar kausiem un interesantām piemiņas balvām.

Galvenajā maršrutā ar šķēršļu augstumu līdz 130 cm (ar pārlekšanu) uzvaru izcīnīja Ģirts Bricis ar Burtnieku zirgaudzētavas vaislas ērzeli Fonds. Ģ.Bricim arī otrā vieta ar zirgu Avis. Kā trešais uz „goda pjedestāla” tika sumināts Andis Vārna ar Capatino.

Sacensību populārākajā (pēc dalībnieku skaita) maršrutā ar šķēršļu augstumu līdz 100 cm sacensties gribētāju skaits sasniedza gandrīz 100. Jāsaka, patiešām, tik daudz dalībnieku vienuviet var redzēt diezgan reti (rezultāti www.leflatvia.lv).


Vasara tikai sākas un turpmākos četrus mēnešus Latvijas jātnieki katru nedēļas nogali pavadīs sacensībās. Lai viņiem veicas, bet mēs turpināsim informēt mūsu lasītājus par interesantiem jaunumiem jāšanas sportā.

 

 

  
  
  
Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu ka lietotāja ērtibas. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatnu izmantošanai. LASĪT VAIRAKX