Jaunumi : ARHĪVS : ARHĪVS - 2008 : SB :

7.07.2007 A/S “AGROFIRMA TĒRVETE” BALVAS izcīņa šķēršļu pārvarēšanā

 

Spītējot iepriekšējo dienu laika prognozēm masu mēdijos, jāšanas sporta sacensībās Kroņaucē netrūka ne skatītāju, nedz arī dalībnieku. Lai gan daudzi ar bažām regulāri vērās debesīs, nekas neliecināja par to, ka lietus būs, un ja arī būtu, tad tas nespētu iztraucēt sacensties gribētājus.


Lai sacensības padarītu krāsainākas, i/k „Zirgu kalējs” bija sagādājis jātniekiem tik patīkamo firmas Caro sacensību šķēršļu komplektu. Reizēm gan izskanēja pa šādai tādai piezīmei, ka uz sacensību laukuma varēja būt vairāk ziedu, kas padarītu to vēl krāšņāku, bet tādas runas jau pie latviešiem piederas. Lai nu kā, vismaz apbalvošanā puķu netrūka.

Un tā, pēc a/s „Agrofirma Tērvete” valdes priekšsēdētāja Modra Gobas kunga uzrunas sacensības varēja sākties.

Galvenais tiesnesis un maršrutu veidotājs Ivo Miķelsons bija parūpējies par labiem maršrutiem. Vislielākās diskusijas jātnieku vidū izraisīja pirmais maršruts, ar šķēršļu augstumu līdz 120 cm. Daži dalībnieki pat iemanījās pārbaudīt, vai tiešām visi šķēršļi ir nolikumā noteiktajā augstumā un nevis augstāki. Te nu jāsaka, ka jātniekiem vajadzētu būt pateicīgiem Ivo Miķelsonam par iespēju pārvarēt arī nedaudz sarežģītāku maršrutu, nevis Latvijā tik ierastos, ar samazinātu grūtības pakāpi. Tādēļ arī latviešiem, startējot Igaunijā vai Lietuvā, reizēm rodas nepatīkami pārsteigumi, kad jāsastopas ar konkrētu augstumu maksimālo grūtības pakāpi. Un „Agrofirmas Tērvete” balvas izcīņas rezultāti tieši to arī pierādīja – neviens dalībnieks (startēja 25 dalībnieki) minēto maršrutu nepārvarēja bez soda punktiem (rezultāti www.ljf.lv).

Iespējams, pirmā maršruta iespaidā, nākamajā, ar šķēršļu augstumu līdz 135 cm, bija tikai deviņi dalībnieki, jo pārējie pirms starta atteicās. Labākie Latvijas zirgi šajā sacensībā nepiedalījās, jo nākamās divas nedēļas viņiem būs jāpārstāv Latvija pasaules kausa izcīņas sacensībās Tallinā un Rīgā. Tas atspoguļojās arī rezultātā, jo pirmās vietas ieguvējs Guntars Siliņš ar zirgu Maclesias jau maršrutā ieguva astoņus soda punktus. Situācija bija visai absurda, jo ceturtā vieta pienācās jātniekam, kurš bija nopelnījis divpadsmit soda punktus (trīs gāzti šķēršļi) pamat maršrutā. Taču katras valsts sporta līmenis ir atbilstošs tajā ieguldītajam darbam.

Atšķirīga situācija bija jaunzirgu maršrutā ar šķēršļu augstumu līdz 110 cm. Šeit vienpadsmit dalībnieki maršrutu veica bez soda punktiem. Tērvetniekiem par prieku, uzvaru izcīnīja sportists Andis Vārna ar Tērvetes zirgaudzētavas zirgu Gluks. Otrā vieta pienācās Ģirtam Bricim ar zirgu Chandra H.

Kā īpaši patīkamu praksi, vēlētos atzīmēt sacensību galvenā tiesneša Ivo Miķelsona cieņas izrādīšanu katram dalībniekam, pirms katra starta noņemot cilindru un viegli paklanoties. Šī prakse ir aizgūta no Vācijas un atstāj ļoti labu iespaidu.

Visvairāk dalībnieku bija sacensību pēdējā maršrutā (amatieru klase), ar šķēršļu augstumu līdz 110 cm. Kādu likteņa sodu bija izpelnījušies šie jātnieki, neviens nezina, taču pie maršruta divdesmit trešā dalībnieka sacensības tika pārtrauktas, jo tik pamatīgu lietu Kroņauce nebija pieredzējusi ļoti sen. Lai gan vēlu, laika prognozes tomēr piepildījās.

 

 

  
  
  
Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu ka lietotāja ērtibas. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatnu izmantošanai. LASĪT VAIRAKX