Rakstu ARHĪVS : 2011 :

Baltijas kausa izcīņas sacensībās Lietuvā startē trīs Latvijas ekipāžas


Jaroslavs Rolbieckis no Polijas


Zane Brauere – piektā vieta vienjūgu klasē


Dzintra Blūma – trešā vieta divjūgu klasē


Dace Stūre – ceturtā vieta vienjūgu klasē


Sacensību organizētājs Almutis Raila


Heidi Sinda no Somijas


Sacensībās Lietuvā. Ar divjūgu Dzintra Blūma/palīgs Guntis Priede, Dace Stūre/Kārlis Stūris un Zane Brauere/Edvīns Krūmiņš

 

Baltijas kausa izcīņas sacensībās Lietuvā startē trīs Latvijas ekipāžas


Lietuvā, Viļņas pievārtē 23. un 24. jūlijā notika Baltijas Kausa izcīņas otrā posma sacensības pajūgu braukšanā. Piedalījās ekipāžas no Igaunijas, Somijas, Polijas, Lietuvas un Latvijas. Mūsu valsti pārstāvēja trīs ekipāžas: vienjūgu zirgu klasē Dace Stūre un Zane Brauere, divjūgu zirgu klasē - Dzintra Blūma.

Žēl, ka šogad nevarēja piedalīties Pavlovsku ģimenes ekipāža, kura konkurenci par godalgotajām vietām padarītu vēl spraigāku. Maršrutus sastādīja Tadeušs Kodzs no Polijas, kurš sacensību laikā labprāt dalījās ar savu milzīgo pieredzi un atbildēja uz daudziem ar sacensību organizēšanu, tiesāšanu un maršrutu sastādīšanu saistītiem jautājumiem. Tādējādi sacensību ietvaros iznāca arī neliels seminārs.


Sacensībās gūtās atziņas mūsu pajūgu braucēji varēs pielietot, jo jāturpina darbs, lai godam sagatavotos Baltijas kausa finālam, kas norisināsies 26-28. augustam Zirgaudzētavā Kocēni.


Dace Stūre:

- Šogad Lietuvas posmā piedalījās vairāk valstu, nekā pagājušā gadā, bet organizatoriskā jomā varēja just mazliet vieglprātīgu gaisotni, kas, pazīstot saimniekus, mani pat nepārsteidza. Taču kopumā sacensībās valdīja brīva un mīļa atmosfēra. Lai gan starti tika nemitīgi pārcelti un konusu maršruta noteikumus braucēji uzzināja tikai pirms izbraukšanas uz starta, tas nebija iemesls, lai kādam sabojātos oma. Arī laiks mūs lutināja, - ne par aukstu, ne par karstu. Zirgi jutās ļoti labi.

Lietuvas trase braucējiem ir visgrūtākā no Baltijas trasēm, bet, tā kā šķēršļi zināmi, man bija viegli braukt, un ar to arī „iekritu”. Saņēmu daudz soda punktu pēdējā maratona šķērslī, kurā apmaldījos. Un pēc tam pieļāvu bērnišķīgu kļūdu, par kuru saņēmu vēl klāt soda punktus. Vienkārši sākām strīdēties ar grūmu un vairs nesekojām līdzi laikam. Tā es arī laikam pazaudēju sacensību trešo vietu, bet esmu priecīga, ka Baltijas kausa vērtējumā saglabāju otro vietu.


 Zane Brauere:

- Mūsu ekipāža ir gandarīta par savu sniegumu un sasniegto rezultātu Baltijas kausa otrā posma sacensībās Lietuvā. Sacensības bija labi organizētas un braucēji varēja novērtēt, ko nozīmē tehniski pareizi sastādīta maratona trase. Neviens zirgs pēc maratona distances veikšanas nebija pilnībā iztērējis savus spēkus un nejutās pārguris, kas arī ir maršruta sastādītāja galvenais uzdevums. Maratona distanci  un konusu maršrutu sastādīja starptautiskas klases tiesnesis Tadeušs Kodzs no Polijas. Arī viņš uzteica un labus vārdus veltīja Latvijas ekipāžām un visiem braucējiem kopumā. Vislielākais prieks par to, ka šoreiz no Lietuvas visas mūsu ekipāžas atgriezušās mājās ar godalgotajām vietām un kausiem. Esam parādījuši visām kaimiņvalstīm - Igaunijai, Lietuvai un arī Polijai, ka Latvijas pajūgu braucēji kļūst arvien spēcīgāki spēcīgi, un ar laiku arī rezultāti būs labāki. 


Dzintra Blūma:

- Līdz šim Latvijā mēs ar zirgiem Danu un Gaiziņu startējam vienjūgos. Uz Viļņu nolēmām braukt ar divjūgu tādēļ, ka Latvija Baltijas kausā šajā kategorijā līdz šim nebija pārstāvēta, un no iepriekšējā gada pieredzes zinājām, ka Lietuvas trase vienjūgiem ir ļoti smaga. Mūsu zirgi ir 17 un 14 gadus veci, taču divatā tiem šī trase padevās viegli. Runājot par atsevišķām disciplīnām, vislabākais sniegums mums izdevās manēžas braukšanā, kur Dans varēja demonstrēt savas gaitas un iejādes prasmes (pirms tam šīs zirgs 12 gadus startējis konkūra un arī iejādes sacensībās). No Gaiziņa, protams, nevar prasīt tik daudz kā no speciāli trenētiem zirgiem, jo tā iepriekšējā dzīves pieredze saistīta ar dažādu agregātu vilkšanu zemnieku saimniecībā, taču tas labi mācās un dvēselē ir īsts sacīkšu zirgs. Lai gan pirmo reizi abi zirgi kopā tika sajūgti pirms trim gadiem, taču sacensībās piedalījās tikai trešo reizi un tādos nopietnos maratonu šķēršļos - pirmo reizi. Ar to arī izskaidrojams fakts, ka otrajā disciplīnā - maratonā - starpība ar pirmo vietu punktos bija vislielākā – 22. Konusus noteikti varējām izbraukt labāk, taču trīs gāztās bumbiņas manis pašas kā braucējas vaina, jo emocionāli pārāk ietekmējos no iepriekšējā dalībnieka snieguma. Heidi Sinda no Somijas distanci veica ļoti lielā ātrumā ar Šetlandes poniju divjūgu. Kopumā ar startu esmu ļoti apmierināta, zirgiem trase nebija tik grūta kā pagājušogad. Šķēršļu un konusu maršrutus sastādīja pārstāvis no Polijas. Tie bija izveidoti ļoti gudri - tā, ka braucējam deva izvēles iespēju braukt tehniski pa īsākām trajektorijām vai lielākā ātrumā pa garākām. Jāuzteic sacensību organizatora neizsmeļamās darba spējas un entuziasms, jo sarīkot tik plaša mēroga sacensības un vienlaikus ne tikai piedalīties tajās, bet arī uzvarēt gan vienjūgu, gan divjūgu klasēs, - tas ir vienkārši apskaužami. Ceru, ka pajūgu braukšana attīstīsies gan Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, un šādas interesantas nedēļas nogales atkārtosies vēl un vēl!


LJF Pajūgu braukšanas sekcijas vadītāja Ligija Biteniece

Janas Gavilovskas un sportistu personīgo arhīvu foto

 

  
  
  
Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu ka lietotāja ērtibas. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatnu izmantošanai. LASĪT VAIRAKX