Rakstu ARHĪVS : 2015 :

Ziemas čempionāta trešā posma galvenajā maršrutā uzvar Laura Penele

 

Ziemas čempionāta trešā posma galvenajā maršrutā uzvar Laura Penele


Sestdien, 7. martā, sporta centra „Kleisti” slēgtajā manēžā notika Latvijas ziemas čempionāta trešā posma sacensības jāšanas sportā šķēršļu pārvarēšanā. Piedalījās liels dalībnieku skaits, tajā skaitā sportisti no Lietuvas.


Sarežģītākajā, ātruma maršrutā ar 130 cm augstiem šķēršļiem bez ierobežojumiem dalībniekiem, startēja 24 sportiskie pāri, no kuriem tikai četri distanci veica bez soda punktiem. Lielisku uzvaru izcīnīja deviņpadsmit gadus vecā sportiste Laura Penele ar divpadsmitgadīgo Latvijas šķirnes zirgu Progress, kura īpašnieks ir Raimonds Lācis, pārstāvot zemnieku saimniecības „Lielceri” sporta klubu no Mārupes. Skaitliskā izteiksmē viņa sasniedza labāko rezultātu 0 s.p./66,65 s. Otrajā vietā Andis Vārna ar zirgu Lerida (SK „Quattro”) – 0/68,41. Trešais bija Domants Bagarausks ar Nelsu (Lietuva) – 0/73,43. Ceturtais arī Andis Vārna – ar zirgu Fantastika – 0/74,27.


Tādējādi pēc trešā posma pieaugušo konkurencē līderpozīcijās ierindojušies: Ģirts Bricis (RJSK „Sport de Lux”) – 51 p., Laura Penele – 49 un Linda Ansule (z/s „Lielceri”) – 40.


Uzvarētāja galvenajā maršrutā Laura Penele: „Gan zirgs šodien bija labā noskaņojumā, gan bija skaista diena. Labi, ka rikšos un lēkšos varēja iesildīties āra laukumā, jo bija pietiekami silts. Iepriekšējā posmā ar Progresu izcīnījām otro vietu galvenajā maršrutā, šoreiz izdevās to veikt visātrāk. Bija liela konkurence – startēja mūsu labākie jātnieki Ģirts Bricis un Andis Vārna, kā arī spēcīgi Lietuvas sportisti, bija daudz dalībnieku ziemas čempionāta posmam. Priecājos, ka man izdevās viņus apsteigt, un ļoti patīkami, ka cilvēki pēc starta nāca klāt, apsveica, uzslavēja. Labi nostartēju arī ar jaunajiem zirgiem. Laba, izdevusies diena! Par rezultātu kopvērtējumā gan īpaši nedomāju, jo Progress ir garastāvokļa zirgs, – viņš vienreiz var izlekt ļoti labi, bet citreiz atkal nogāzt šķēršļus.”


Citu maršrutu uzvarētāji. Nr. 1, šķēršļu augstums līdz 105 cm, divās fāzēs, piedalās zirgi līdz 5 g. v. – Kristups Petraitis ar Dion (Lietuva). Nr. 2, 115/120 cm, ātruma sacensības ar handikapu, piedalās zirgi līdz 6/7 g. v. – Mārīte Pinte ar Kartini (Saldus JSS). Nr. 3, 120 cm, sacensības divās fāzēs, bez ierobežojumiem dalībniekiem – Dainis Ozols ar Alibi (LPJSK). Nr. 5a, 105 cm, ātruma maršruts, piedalās bērni līdz 16 g. v. – Laura Luīze Leinerte ar Passo (JSK „Kriķi”). Nr. 5b, 100 cm, ātruma maršruts, piedalās 1. grupas amatieri – Kitija Līniņa ar Coco (Saldus JSS). Nr. 6a, 115/120 cm, ātruma maršruts ar handikapu, piedalās juniori līdz 18 g. v. un jaunie jātnieki līdz 21 g. v. – Anna Šellere ar Aldari (JSK „Telfas”. Nr. 6b, 110 cm, ātruma maršruts, piedalās 2. grupas amatieri – Karīna Pavāre ar Laviņu (JSK „Temperaments”).


Uzvarētāja maršrutā ar zirgiem līdz 6/7 gadu vecumam Mārīte Pinte: „Treniņu apstākļi mūsu sporta bāzē Saldū ziemā ir apgrūtināti. Pati apzinos, ka maršrutā pieļāvu salīdzinoši daudz kļūdu, kuras centīšos labot, sākot āra laukumu sezonu. Taču, neskatoties uz to, veiksme bija manā un mana zirga Kartini pusē, tāpēc izdevās uzvarēt, par ko priecājos. Šobrīd zirgs jau ir septiņus gadus vecs jaunzirgs, viņam ir pagājušogad krāta pieredze, tāpēc vieglāk startēt nekā ar pavisam jaunu zirgu. Mūsu starts bija labs, un ceru, ka to spēsim pilnveidot.”


Sacensību galvenā tiesnese Inga Miķelsone: „Patīkami secināt, ka kopš pirmā čempionāta posma sportistu un zirgu sagatavotības līmenis aug. Man īpaši patīk, ka progresē jaunie sportisti, ne tikai mēģina veikt maršrutu, bet dara to tehniski pareizi un sasniedz labus rezultātus. Tā konkurencē ar 6/7 gadus veciem zirgiem otro vietu izcīnīja Emīlija Elizabete Zandere ar Lādogu, startējot ar sešgadnieku un sacenšoties pieredzējušāku sportisti konkurencē, lai gan pati vēl piedalās arī bērnu konkurencē, kur uzvarēja. Līdzīgi pieaugušo konkurencē galvenajā maršrutā uzvarēja Laura Penele, kura startē arī jauno jātnieku grupā. Priecē tas, ka bija labi laika apstākļi un iesilde varēja notikt ārā. Sportisti un stjuarti to pieņēma, viss notika ļoti organizēti un tādējādi sacensības notika raitāk.”


Brāļi Kristups un Mats Petraiši no Jonišķu sporta kluba „Audruvis” Lietuvā bija labākie no kaimiņvalsts sportistiem šajās sacensībās un kopā guva vairākas godalgotas vietas. Viņi saka: „Mēs labprāt piedalāmies sacensībās Rīgā, vēl jo vairāk tagad, kad atjaunota manēža un ieklāts patiesi labs segums. Arī sacīkšu organizācija mums patīk, viss notiek raiti. Turklāt attālums no mūsu mājām Jonišķos, netālu no Latvijas robežas, nav liels. Jā, arī Lietuvā notiek ziemas čempionāts, kopā septiņos posmos, no kuriem divi notika pirms Jaunā gada, un fināls paredzēts aprīlī. Bet labprāt braucam uz Latviju, jo mums šeit ir līdzvērtīga konkurence, ir interesanti sacensties ar jūsu labākajiem jātniekiem, piemēram, Ģirtu Brici un Andi Vārnu. Jāteic, ka sportistu sagatavotības līmenis mūsu valstīs ir līdzīgs, tomēr Lietuvā kopskaitā ir vairāk jātnieku. Kopā abi atbraucām ar deviņiem zirgiem, septiņi no tiem veica pa diviem startiem, – tātad kopā 16 starti. Par katru no rezultātiem vajadzēja nopietni pacīnīties, un nekad nebraucam uz sacensībām, domājot, ka viegli varēsim tikt pie godalgām.”


Plašāka informācija mājaslapas sadaļā „Rezultāti”.


Ziemas čempionāta ceturtais, noslēdzošais, posms šķēršļu pārvarēšanā paredzēts 21. martā.


LJF Preses dienests, Dace Millere

 

 

  
  
  
Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu ka lietotāja ērtibas. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatnu izmantošanai. LASĪT VAIRAKX