Rakstu ARHĪVS : 2016 :

Pirmajā LJF kausa izcīņas posmā uzvar Ģirts Bricis ar zirgu Donau

 

Pirmajā LJF kausa izcīņas posmā uzvar Ģirts Bricis ar zirgu Donau

Sestdien un svētdien, 7. un 8. maijā, sporta centra “Kleisti” smilšu āra laukumā notika Latvijas Jātnieku federācijas (LJF) kausa izcīņas pirmā posma sacensības jāšanas sportā šķēršļu pārvarēšanā, poniju jāšanā un amatieriem konkūrā. Sacensību galvenajā maršrutā ar 130/140 cm augstiem šķēršļiem uzvarēja Ģirts Bricis ar zirgu Donau no Rīgas jātnieku sporta kluba “Sport de Lux”.

Sacensību galvenajā maršrutā ar 130/140 cm augstiem šķēršļiem pieaugušajiem jātniekiem piedalījās 17 sportiskie pāri. Tikai trīs no tiem pamatdistanci veica bez soda punktiem. Pārlekšanā uzvaru izcīnīja Ģirts Bricis ar zirgu Donau (RJSK “Sport de Lux”), atkal būdams nekļūdīgs – 0 s.p./36,55 s. Otrajā vietā Andis Vārna ar D. Fradin (SK “Quatrro”) – 4/44,25, trešajā vietā ierindojās Laura Penele ar Dundas VDM (z/s “Lielceri”) – 4/54,43.

Ģirts Bricis sacensību galvenajā maršrutā uzvarēja ar zirgu Donau, kas pieder pašam jātniekam, bet ātruma maršrutā – ar zirgu Solsbury Hili 2, kas ir jātnieka īpašumā kopā ar Aleksandru Vasiļjevu. Sportists saka: “Donau jau Latvijas ziemas čempionātā sāka lēkt maršrutus ar 130 cm augstiem šķēršļiem, taču parasti no pārlekšanas ar to es atteicos, startējot ar kādu citu zirgu, kas arī nekļūdījās pamatdistancē. Taču šoreiz tikai Donau veica maršrutu bez kļūdām, un bija jāpiedalās pārlekšanā. Zirgs vēl nav īpaši pieredzējis, tikai kopš pagājušā gada augusta atrodas pie manis. Ir astoņus gadus vecs, iegādāts Holandē, kur nav nopietni gatavots startiem. Tā pirmās sacensības bija tikai septembrī. Zirgam ir īpatnējs raksturs, tas ir nedaudz bailīgs, bet ar pacietīgu darbu var daudz ko paveikt. Savukārt maršrutā ar 110 cm augstiem šķēršļiem uzvarēju ar zirgu – Solsbury Hili 2, kurš pie manis ieradās tikai pirms trim nedēļām. Tas nācis no Vācijas, un ir mans vienīgais rudais zirgs, pārējie ir sirmi vai brūni. Vēl grūti teikt, kas no šī zirga iznāks, jo savos septiņos gados viņš nav tādā līmenī sagatavots, kā būtu nepieciešams šādā vecumā, taču strādāsim un skatīsimies, kā veiksies turpmāk.”

Sacensību galvenais tiesnesis Dainis Līvmanis: “Ir labi zināms, ka Ģirts Bricis daudz un produktīvi strādā, gatavojot jaunzirgus. Bet es vēlētos uzteikt arī Gunu Vasiļjevu, kura izcīnīja pirmās divas vietas maršrutā ar piecgadīgajiem zirgiem. Viņa nestartē augstākos maršrutos, bet daudzu gadu garumā apliecinājusi to, ka māk sagatavot labus jaunzirgus. Iespējams, ka daudz palīdz tas, ka Guna nodarbojusies ar iejādi, kas ir jāšanas sporta pats pamats, un to vajadzētu ielāgot arī citiem sportistiem.”

Guna Vasiļjeva no zirgaudzētavas “Kocēni” piecgadīgo zirgu maršrutā izcīnīja uzvaru ar A. Rodinam piederošo zirgu Godiva, bet otro – ar zirgaudzētavai piederošo Geniuss. Viņa teic: “Atmaksājas tas, ka strādājam ar zirgiem ar sapratni un pacietību, neforsējot sagatavotību augstākiem maršrutiem, bet startējot metra augstumā. Tad zirgi jūtas droši un lec ar prieku. Jā, palīdz arī tas, ka esmu startējusi kādreiz iejādē un varu zirgiem iemācīt pamatelementus, kas noder arī konkūrā.”

Junioru un jauno jātnieku apvienotajā konkurencē uzvarēja Mārtiņš Ernests Pilders ar pašam piederošo zirgu Korida: Jātnieks par panākumu saka: “Konkurence bija ļoti spēcīga, daudzi sportisti startēja bez kļūdām, bet es biju ātrāks, un tā izdevās uzvarēt. Pārstāvu zemnieku saimniecību “Zāgkalni”, bet jau gandrīz trīs gadus trenējos Inčukalnā – Jauno jātnieku skolā pie Mairas Lejas. Viņa ieguldījusi lielu darbu manā sagatavošanā, un paldies par to. Gatavojāmies gan sezonai kopumā, gan katrām sacensībām, un treniņu programma ir saplānota ļoti labi, par ko liecina arī rezultāts. Ziemas čempionāta posmos gan nestartēju, jo abi mani zirgi nebija tam gatavi, tāpēc esmu priecīgs par vasaras sezonas sākumā paveikto, tajā skaitā par interesantiem un šādā situācijā piemērotiem maršrutiem.”

Maršrutu sastādītājs Egils Broks: “Uzskatu, ka parkūra dizainera darbs ir radošs process, līdzīgs mūziķa vai mākslinieka nodarbei. Gadās, ka reizēm neizdodas – nerakstās vai nezīmējas. Tā bija sacensību pirmajā dienā, kad maršrutus pārveidoju, un arī tad kaut kas pašam nepatika, lai gan sportisti tika labi galā ar distancēm. Taču otrajā dienā viss izdevās un noritēja raiti. Cenšos, lai radošais process turpinātos katrās no sacīkstēm un nepazustu iedvesma, neskatoties uz lielo sacīkšu skaitu. Prieks, ja jātnieki to novērtē.”

LJF kausa izcīņas 1. posma uzvarētāji atsevišķos maršrutos

Šķēršļu pārvarēšana. Maršruts Nr. 1, šķēršļu augstums līdz 100 cm, 2 fāzēs, piedalās zirgi līdz 5 g. v. Guna Vasiļjeva ar Godiva (SIA “ZA Kocēni”). Nr. 2, 110 cm, ātruma maršruts. Ģirts Bricis ar Solsbury Hili 2 (RJSK “Sport de Lux”). Nr. 3, 115/120 cm, sacensības ar handikapu, piedalās zirgi līdz 6/7 g. v. Kristīne Egle ar Cincinatti Z (SK “Top Sport”). Nr. 4, 120 cm, akumulācijas sacensības ar džokeri, bez ierobežojumiem dalībniekiem. Andis Vārna ar Florentea (SK “Quattro”). Nr. 5, 130/140 cm, sacensības ar handikapu. Ģirts Bricis ar Donau (RJSK “Sport de Lux”). Nr. 6, 100 cm, 2 fāzēs, piedalās bērni līdz 16 g. v. Emīlija Elizabete Zandere ar Lādogu (z/s “Tīraines staļļi”). Nr. 7, 115/120 cm, sacensības ar handikapu, 2 fāzēs, piedalās juniori līdz 18 g. v. un jaunie jātnieki līdz 21 g. v. Mārtiņš Ernests Pilders ar Korida (z/s “Zāgkalni”).

Poniju jāšana. Nr. 1, sacensības uz atzīmi, vadības maršruts. Monta Jurcika ar Tra-La-La (Saldus JSS). Nr. 2, 60 cm, 2 fāzēs, 1. grupas ponijiem. Marta Vildava ar Next Star (JSK “Princis”). Nr. 3, 70 cm, ātruma, 1. un 2. grupas ponijiem. Elizabete Griķe ar Dancing Grase (Mēmeles JSK). Nr. 4, 90 cm, 2 fāzēs, 1. un 2. grupas ponijiem. Ance Aleksandrova ar Ruandu (Saldus JSS).

Amatieri. Nr. 1, 100 cm, 2 fāzēs. Amanda Tartilova ar Čarliju (JSK “Princis”). Nr. 2, 105 cm, ātruma. Madara Pētersone ar Lilionu (JSK “Princis”). Nr. 3, 110 cm, ar pārlekšanu. Kristīne Baradovska ar Gongu (JSK “Temperaments”).

Plašāka informācija LJF mājaslapas sadaļā Rezultāti.

LJF kausa izcīņas sacensības šķēršļu pārvarēšanā paredzētas piecos posmos, un nākamais no tiem notiks 14. un 15. maijā.

LJF Preses dienests, Dace Millere

  

 

 

 

 

  
  
  
Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu ka lietotāja ērtibas. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatnu izmantošanai. LASĪT VAIRAKX