VETERINĀRIJA : Informācija :

Par LJF Veterinārajām prasībām

 419499/LVB Zirgu arstu sekcija_Par zirgu gripu 2019.pdf (32.15 KB)

Par LJF Veterinārajām prasībām

LVB Zirgu ārstu sekcija iepazinās ar LJF Veterinārajām prasībām, kuras nupat stājušās spēkā.

Esam gandarīti, ka pēc nopietnām diskusijām prasības ir pieņemtas. Šis var kļūt par vērā ņemamu soli turpmākā zirgu labturības uzlabošanā Latvijā, un, cerams, sekmēs mūsu jātnieku izpratni par prasībām, kādas jāievēro FEI pārraudzītajās sacensībās.

Mums bija prieks arī par Jūsu pārstāvja Mareka Samohvalova piedalīšanos kārtējā ZĀS sanāksmē, kurā pārrunājam dažas iespējamās neskaidrības, kuras varētu rasties, prasības ieviešot. Diezgan daudz runājām par zirgu obligāto vakcināciju.

Centīšos īsumā minēt dažus svarīgus faktus par zirgu gripu.

Par zirgu gripu. Vakcinācijas sakarā.

Vārds “gripa” ir tik bieži dzirdēts un lietots, ka esam sākuši pret to izturēties samērā vēsi. Kaut patiesībā slimība ir ļoti liels drauds daudziem zirgiem. Pie tam - vienīgā slimība, kurai veltīta vesela nodaļa FEI sacensību noteikumos.

Zirgu gripa ir viena no lipīgākajām zirgu slimībām pasaulē. Uzliesmojuma gadījumā tā inficē parasti ap 100% no nevakcinētiem zirgiem.

Slimība skar zirga elpceļus un parasti izraisa arī zirga vispārējā veselības stāvokļa nopietnus traucējumus. Gripas raksturīgas pazīmes ir: drudzis, klepus, iesnas, apgrūtināta elpošana un sagurums.

Nevakcinēti zirgi nereti gūst komplikācijas (parasti - hroniskas elpceļu slimības) uz visu mūžu.

Kāpēc vajadzīga vakcinācija pret zirgu gripu?

Vakcinētu zirgu populācijā gripa parasti izplatās daudz lēnāk, un vakcinētiem zirgiem slimība noris ļoti viegli (bieži vien - gandrīz nemanāmi) un komplikācijas ir reti.

Zirgu sacensībās obligātu vakcināciju ieviesa pagājušā gadsimta septiņdesmitajos, astoņdesmitajos gados. Pasākuma iniciatori bija jātnieki un zirgu īpašnieki.

Vienmēr jāatceras, ka tikpat svarīga kā vakcinācija, ir arī vispārējā higiēna - kontaktu ierobežošana ar potenciāliem infekcijas nēsātājiem. Tas attiecas gan uz zirgu turēšanu/grupēšanu “mājas” stallī, gan zirgu sacensību vietās.

Vai vakcinācija neizraisa komplikācijas?

Komplikācijas pēc zirga vakcinācijas pret zirgu gripu ir apmēram tikpat reti (bieži) kā pēc citām vakcinācijām vai veterinārām manipulācijām. Konkrēti - literatūrā minēts, ka sarežģījumi ir apmēram 0,1% (vienam no tūkstoša). Lai mazinātu komplikāciju iespējas, 7 dienas pēc jebkuras vakcinācijas zirgam aizliegts sacensties.

Biežākie vakcinācijas blakusefekti izpaužas lokāli - tūska, sāpes injekcijas vietā, stīvums, drudzis.

Ilgtermiņa komplikācijas - sirds muskuļa bojājumi, imūnsistēmas reaktivitāte - ir pavisam retas.

Cik izmaksā vakcinācija?

Vakcīnas ir dažādas. Gan injicējamas gan intranazālas .

20-35 euro vienam zirgam (konkrēti par maksu jāvaicā katram atsevišķam veterinārārstam).

Citas vakcinācijas.

Latvijā vēl svarīga ir vakcinācija pret stinguma krampjiem (Tetanuss - slimība, kura bieži ir nāvējoša nevakcinētam zirgam).

Dažās zirgu grupās (īpaši vaislas ķēvēm) ir ieteicama arī vakcinācija pret rinopneimoniju.

 

Juris Tolpežņikovs, MagVetMed, LFHom

LVB Zirgu Ārstu sekcijas vadītājs

Jelgavā, 2019.gada 11.martā

 

  
  
  
Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu ka lietotāja ērtibas. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatnu izmantošanai. LASĪT VAIRAKX