Rakstu ARHĪVS : 2021 :

Spānijā startam Tokijas olimpiskajām spēlēm gatavojas Latvijas vadošais konkūrists KRISTAPS NERETNIEKS

 

Spānijā startam Tokijas olimpiskajām spēlēm gatavojas Latvijas vadošais konkūrists KRISTAPS NERETNIEKS


“Manai komandai, ieskaitot manu audzēkni no Uzbekistānas, šobrīd privātā stallī Spānijā atrodas divpadsmit sporta zirgi, kurus es trenēju un organizēju visu sporta dzīvi. Trīs no šiem zirgiem bija vīrusa skartajās sacensībās Valensijā februāra sākumā. Maniem zirgiem nav novērotas saslimšanas pazīmes, viņu veselība tiek uzraudzīta pastiprināti, tāpēc mums ir pamats uzskatīt, ka zirgi ir sveiki un veseli. Vīrusa inkubācijas periods ir trīs līdz desmit dienas, mūsu gadījumā ir pagājušas jau četras nedēļas, tāpēc par saviem zirgiem jūtamies droši, šobrīd gan vēl gaidām oficiālos analīžu rezultātus,” stāsta Kristaps Neretnieks.

“Paldies Dievam, ka mūsu sacensību plāns “salikās” tieši tā un ne citādāk. Mūsu labās domas šobrīd ir ar visiem, kuri Valensijā bezpalīdzīgi cīnījās un cerēja doties mājās ar pilnu zirgu sastāvu,” līdzjūtīgi saka Kristaps Neretnieks.

Akūts vīrusa uzliesmojums tika novērots 21.februārī Valensijā, Spānijā, sacensības tika nekavējoties pārtrauktas.

“Kamēr nebija noteikta karantīnas zona, nebija zināms, kas tā par saslimšanu, daudzi zirgi vēl paspēja izbraukt no sacensību teritorijas, līdz ar to vīruss tika izvadāts pa Eiropu, padarot situāciju vēl bīstamāku. Tagad, nedēļu vēlāk, ir skaidrs, ka tā ir ļoti bīstama herpes vīrusa EHV-1 neiroloģiskā forma, tieši pret šo vīrusa formu nav efektīvas vakcīnas,” stāsta sportists.

Lai ierobežotu vīrusa tālāku izplatību, Starptautiskā Jātnieku federācija (FEI) līdz marta beigām atcēlusi visas sacensības Eiropā, izņēmums ir četras sacensību tūres Spānijā, Portugālē un Itālijā, kur sacensības turpinās notikt “burbulī”, lai izvairītos no lielas un vienlaicīgas zirgu pārvietošanas pa Eiropu. Jauni zirgi sacensību turpmākajās nedēļas nevienai no tūrēm nedrīkst pievienoties.

“Pirms divām dienām es vēl cītīgi plānoju, kā lai sadala zirgus, lai vienu daļu aizvestu uz sacensībām Itālijā, vienu daļu uz sacensībām Polijā. Starts Polijā bija svarīgs, lai kvalificētos pasaules kausa finālam un tālāk organizētu došanos uz Gēteborgu marta beigās. Diezgan sarežģīta loģistika, lai to varētu izdarīt, jo arī pati ziņa par Pasaules kausa fināla norisi atnāca salīdzinoši nesen, aptuveni pirms nedēļas. Bet tad pienāca FEI ziņa, ka uz mēnesi visas sacensības Eiropā ir atceltas un man vairs nav ko plānot, ir jāsēž pašizolācijā un mēnesi jāgaida, lai situācija nomierinās,” saka Neretnieks.

Sacenību atcelšana visā Eiropā ietekmēs arī sportista gatavošanos startam Tokijas olimpiskajām spēlēm.

“Šobrīd tas mūs ietekmēs, mums ir palikuši četri aktīvi gatavošanās mēneši, tagad par mēnesi mazāk. Būtu bijis marts, aprīlis, maijs, jūnijs gatavošanās procesam, lai paspētu zirgu vēl “ielekt” augstā pieczvaigžņu līmenī. Turpināsim gatavoties, cerēsim, ka mēneša laikā vīruss tiks pakļauts kontrolei, atļaus rīkot sacensības un mēs varēsim turpināt šo svarīgo procesu, kurā sacensības mums ir ļoti vajadzīgas,” skaidro Neretnieks.

 

Ilze Jansone, Latvijas Jātnieku federācijas Preses dienests

Foto: ACP Andreas Pantel

 

 

 

  
  
  
Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu ka lietotāja ērtibas. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatnu izmantošanai. LASĪT VAIRAKX